Logo

Nejbližší akce

Právě proběhlo

Kalendář akcí

Dnes je 20. dubna 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Úvod Žáci Sezóna 2011-2012 - Ukončení sezóny

Ukončení sezóny žáků

17. prosince 2011

Činnost hasičské mládeže za rok 2011


Letošní rok byl pro Veselskou mládež velice úspěšný. Výsledkem celoročního úsilí bylo další vítězství našich mladších žáků v okresní lize a pěkné 4. místo mladších. Ve hře plamen obě družstva postoupila do okresního kola a mladší žáci jej dokonce vyhráli. V kategorii dorostu dosáhli největších úspěchů Petr Vaculín a Jaroslav Bechný. Petru Vaculínovi se po několika soutředěních a díky dobrým výsledkům v průběhu sezóny podařilo probojovat do dorostenecké reprezentace České republiky a soutěžil za nás konci června v Ruském Petrohradu.
V rámci přípravy v zimním období mladí hasiči navštěvovali tělocvičnu v Zašové. Zde jsme se chystali hlavně na halovku v Havířově a jako doplněk hráli různé míčové hry.
Děti se také podílely na brigádách, sběru starého železa v obci a přípravě akcí pořádaných sborem.
Letošní rok však práce bylo mnohem více. Pokračovali jsme v úpravách vnitřních prostor hasičárny i v jejím okolí. Mládež pomáhala při všech pracech, které s tím byly spojeny. Přibyl nám tak nový přístřešek s vydlážděnou podlahou.
Letošní rok jsme také byli na dvou táborech. Jarní prázdniny jsme strávili v Hrubé Vodě u Olomouce a v půlce července jsme se s našimi dětmi vydali na fantasy tábor do Buchlovic. Strávili jsme tam krásných čtrnáct dní nabitých programem. V rámci celotáborové hry se jednotlivá družstva snažila ovládnout území po zemřelém králi. Hráli jsme spousty her zaměřených na běhání, šifry, obratnost, důvtip a vytrvalost fyzickou ale i psychickou.
Podnikli jsme také několik poznávacích výprav do okolních lesů. To nám umožnila hlavně spolupráce s oddílem mladých ochránců přírody FALCO z Valašského Meziříčí. Od nich se děti dozvěděly spoustu informací o přírodě.

Žáci


Sezónu zahájili naši mladí hasiči v Havířově, kde se 26. února uskutečnil 22. ročník neoficiálního mistrovství Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Zde sehrála hlavní roli fyzická připravenost a kolektivní spolupráce mladých hasičů. Pilný trénink během zimy se nám vyplatil. I když mladší žáci byli oslabeni kvůli nemocem, dosáhli pěkného 3. místa ve velké konkurenci 30 družstev. Starší žáci skončili po zaváhání na štafetě uzlů na 11. místě z 50.
Oficiálně nám však sezóna začala 1. května ve Valašské Bystřici, mladší zde zvítězili, čímž si zajistili postup do okresního kola a starší zde skončili na dobrém 2. místě a také postoupili do okresního kola.
21. května bylo okresní kolo v Horním Lidči. Mladší žáci oplatili Oznici loňskou porážku a odvezli si vítězství a starší skončili na 7. tedy již nepostupovém místě do krajského kola.
Pro žáky je hlavní činností během soutěžní sezóny účast v okresní lize. Ta se letos skládala z 11 soutěží, ze kterých si mladší odvezli celkem 4 vítězství, která jim zaručila celkové 1. místo. Starším žákům se tolik nevedlo ale i tak skončili celkově 4. z 15 družstev.
9. července proběhl 11. ročník soutěže „O pohár Veselé.“ Starším žákům se na domácí půdě dařilo a bodovali 3. místem. Mladší žáci zde pokračovali v suverénní jízdě a i doma zvítězili. Zpestřením byla ukázka útoku našich nejmladších hasičů do šesti let, kteří svým výkonem překvapili všechny přihlížející. V naší činnosti nás svou přítomností podpořila také starostka obce Zašová ing. Anna Mikošková.

Poděkování patří všem následujícím sponzorům:
Obecní úřad Zašová fa Fripos Fridrich Jan Veselá
H-Tipol Halašta Zdeněk Zašová Zajíček Josef - Střítež – doprava betonu
Frame bohemia zastoupení Alena Kotoučová
Mézl a Janíček – Zašová Termolux
fa. Kreml VM (daroval horské kolo)
Poruba Petr – drogerie R.p.R. Remak- a.s.
Uzeniny od Masný průmysl Krásno Kovorys
Autodílna Brbla - Petr Brandl VAE-THERM Rožnov
Vapol Zašová – zastoupení pan Vachník
Mives – Jaroslav Matula Truhlářství Halašta Martin
Telko s.r.o. Adámek Miroslav
Mechl Olin-cyklokros Mikulenka Stanislav Podlahářské práce Veselá
E. P. I. R.p.R. Zuzaňák Radek - Pohostinství SPORT Veselá
Lubomír Bašo – počítače Elektroprojekta Rožnov R.p.R. Baňské Projekty pan Kulíšek Kompakt – Valašské Meziříčí
Mlékárny VM Pila Hrachovec – Milan Mlýnek
Cabot VM Adámek Miroslav Veselá
Potraviny Macháček Zašová Potraviny Ulrichová Zašová
HZS Valašské Meziříčí – Ing. Zdeněk Hub
SDH Zašová Kratina Jan Veselá
Zuzaňáková Marie Veselá Efios VM zastoupení Radek Černý
Kubrický Jiljí - montáže oken Veselá
Myslivci Veselá Josef Golda – G.MONT
Holiš Josef G.W. MONT s.r.o. Elzař-libor Křenek
MONTEZI s.r.o. Koláček Libor
Cobbler – Dalibor Švec

Kuchaři (guláš) – Halašta Pavel, Bechný Jaroslav, Jiří Vaigl

11. 9. se v Hovězí konala soutěž o pohár ředitelky HZS Zlínského kraje. Z každého okresu byla vybrána 3 nejlepší družstva z každé kategorie. My jsme měli zastoupení v mladších žácích. Utkala se zde velmi vyrovnaná družstva a tak každé zaváhání stálo drahocenné pozice. Naši bez problémů vyhráli štafetu dvojic ale v požárním útoku byli 2. V celkovém součtu si tak odvezli 2. místo za vítěznou Oznicí.
1. října se na městském stadioně v Šumperku sešlo přes 400 dětí, aby porovnaly své síly v překonávání překážek na soutěži Šumperský Soptík. Tato soutěž je pro nás již tradiční a děti se na ni těší, protože vždy přespáváme jednu noc spolu s ostatními družstvy z okresu ubytovaní někde poblíž místa konání. Od nás zde závodilo 15 dětí a mnoho z nich s pěknými šancemi na medailové umístění. Ovšem i ti, kteří nevystoupili na bednu nezklamali, a předváděli na svůj věk velice pěkné výkony. Mezi nejlepšími byli škrabáková Dominika, Jirka Pavlík, Jonáš Mikula a Kamča Nováková.
Jednou z největších soutěží, kterých se běhen roku účastníme, je Memoriál Marty Habadové v Praze. Letos se konal 5. listopadu. Samotná soutěž probíhá v sobotu, ale my vyrážíme již v pátek časně ráno. Po příjezdu do hlavního města jsme si odložili batohy u kamarádů hasičů ze Zličína a šli navštívit historické centrum. Prohlédli jsme si Pražský hrad, právě opravovaný Karlův most, Katedrálu sv. Víta a další významné historické objekty. Poté jsme navštívili akvapark kde se děti mohly dostatečně vydovádět.
Každým rokem se v Praze schází více a více soutěžících, a i letos byl pokořen rekord, když halu zaplnilo více než 450 mladých hasičů z celé ČR i zahraničí. Veselou reprezentovalo 14 závodníků. Nejlěpším byl nakonec Jonáš Mikula, který se probojoval na 7. místo ze 100 závodníků.
Během roku proběhly různé kulturní a společenské akce. Dále se děti 2x do roka podílejí na sběru starého železa a volný čas je věnován údržbě hasičské zbrojnice, hasičské techniky a všeho, co budou potřebovat k reprezentaci obce v další sezóně.

Dorost


Letos se různých soutěží šestým rokem účastnil také dorost, a to jak družstvo chlapců tak družstvo dívek. Všichni jsou již členy SDH delší dobu, a tak mají potřebné návyky a zkušenosti, ale každá soutěžní kategorie se od ostatních velmi liší.
Kluci i holky museli natrénovat náročnou štafetu 4x100m, 100m překážek a požární útok, který dorostenci běhají tzv. "na 3B" což odpovídá cca 100 metrů dlouhé trati. Není jednoduché si na to zvyknout, když ještě loni běhali za žáky.
Trénovat proto začali hned po zimě, aby do poloviny května, kdy je čekala první soutěž byli připraveni.
22. května v Horním Lidči konalo okresní kolo dorostu. Družstvům holek ani kluků se sice nepodařilo postoupit, ale nepředváděli špatné výkony a holky si nakonec odvezly 3. místo.
Naší silnou kategorií zde byli jednotlivci. Mezi kluky byl na 2. místě Petr Vaculín a na 3. Jaroslav Bechný. Oba tak postoupili tak do krajského kola.
11. 6. se v Uherském Brodě konalo krajské kolo dorostu. Naši dva zástupci si zde vedli velmi dobře, Jarek však bohužel udělal chybu v testech, která ho připravila o postup do republikového kola. Petrovi se dařilo lépe, skončil 2. A obhájil tak loňský postup do republikového kola.
Mistrovství ČR se konalo 5. – 6. Července v Ostravě. Sešlo se zde vždy vítězné družstvo a 3 nejlepší jednotlivci z každého kraje z České republiky aby mezi sebou našli toho nejlepšího. Nejnižšího součtu bodů po třech disciplínách dosáhl náš Petr Vaculín a stal se tak mistrem republiky v kategorii dorostu jednotlivců.
Během roku jsme se také účastnili SHOCK Poháru v okrese Šumperk a také českého poháru, což je nejvyšší soutěžní liga v české republice v disciplíně běhu na 100 m s překážkami. Jedná se o seriál závodů ve 100 m překážek s velkou prestiží.
Dalším velkým úspěchem o který se Petr zasloužil byla jeho účast na mistrovství světa dorostu v Ruském Petrohradu. Soutěžila zde reprezentace České republiky do které se probojoval v několika kolech výběrového řízení, kdy z původního počtu více než 100 dorostenců zůstalo pouze 9, kteří nás jeli reprezentovat.
V půlce listopadu pak bylo sestavováno družstvo reprezentace dospělých v kategorii dobrovolných hasičů, kam se Petrovi také podařilo dostat.
Dosáhl tak velkých úspěchů, ke kterým mu gratulujeme. Všechny tyto úspěchy jsou umožněny díky velké podpoře obecního úřadu a sponzorů, bez kterých by nebylo možné mít adekvátní vybavení a účastnit se soutěží a tréninkových soustředění po celé republice.



Další ročníky, kterých jsme se účastnili:
2008 2010 2011 2014


Aktuality

Nejnovější fotky

Nejnovější videa

Nejnovější články


SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Veselá, Veselá 76, Zašová 756 51, IČ 65469321, DIČ CZ65469321 Created by Zbyněk Mikulenka Designed by: ThemZa Free Joomla Templates.